Titel: Vitra i Ulverberget

Meddelare: Födorådstagare Jonas Östlund  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Östergensjö

Det var en i Kubbe, som hette Nils Jakobsson. Han flyttade till Ulverberget i Vilhelmina och stannade där en tid men flyttade sedan tillbaka till Kubbe. I Ulverberget var det bara två gårdar. I den andra gården var det ett förfärligt leverne med vitra. De såg dem inte men kunde tala med dem. Somliga gånger var vitra hyggliga, men andra gånger gjorde de alla upptänkliga ofog. De släppte ut kreaturen ur ladugården på nätterna mitt i vintern, kastade all gödseln i ladugården kring väggarna o.s.v. En karl, som var där och snickrade, fick inte ha sina verktyg i fred för vitra. Han svor då åt vitra, men då blev där ett falit leverne! Hyvlar och brädlappar flög kring öronen på honom, så att han trodde, att han skulle bli ihjälkastad. Då det var töväder, kastade vitra snöbollar så tätt som hagel. En gång hade de osynlige sagt, att de skulle fara på Själamarknaden, och då skulle de ha kvarter hos Nils Jakobsson far i Kubbe. De tycktes vara likasom bekanta där eftersom grannen var därifrån. Detta hörde jag Nils tala om, då jag var en 20 år gammal. Då hade han varit hemma i Kubbe länge.